De samlede kreditomkostninger ved kviklån

For at finde de samlede kreditomkostninger ved et kviklån, skal du kigge på lånets ÅOP – altså lånets Årlige Omkostning i Procent. Det er ikke nok at kigge på lånets størrelse og rentesats, da der kan gemme sig skjulte gebyrer, som i sidste ende kan gøre lånet meget dyrere end forventet. Derfor kan det også være svært at give et konkret svar på de samlede omkostninger ved et kviklån, da alle låneudbydere tilbyder noget forskelligt.

Der er nogle forskellige forhold, som du kan kigge på, når du skal vurdere lånets samlede omkostninger. Først og fremmest har du lånebeløbet. Det giver sig selv. Dernæst kan du kigge på renten. En lav rente vil næsten altid være at foretrække, og kan fungere som en god indikation på om lånet er billigt eller ej. Dog kan du ikke læne dig fuldstændigt op ad dette, da mange kviklån har en del skjulte gebyrer. Nogle gange kan et lån med en lidt højere rente altså godt betale sig, hvis lånet med den lave rente gemmer på mange skjulte gebyrer. Det kan for eksempel være månedlige administrationsgebyrer eller et højt oprettelsesgebyr. På den måde kan et lån fremstå billigt, men på grund af de meget høje månedlige gebyrer, bliver lånet alligevel en dyrere omgang.

Et eksempel på en oversigt over samlede kreditomkostninger ved et kviklån kunne være følgende. Forestil dig at du låner 25.000 kr. med en løbetid på 24 måneder. Den månedlige ydelse ligger på 2.374 kr. Ganger du dette beløb med 24 måneder får du en samlet tilbagebetalingsbeløb på 56.976 kr. Hvis du trækker det beløb fra det oprindelige lånebeløb, finder du den samlede kreditomkostning på lånet. I dette eksempel er den samlede kreditomkostning altså 31.976 kr. Med andre ord koster det dig 31.976 kr at låne 25.000 kr. Den årlige debitorrente ligger på 96 % og ÅOP på 151,8%. Dette er altså et rimelig dyrt lån.