Hvad er ÅOP ved kviklån?

En rigtig god idé er at kigge på lånets årlige omkostninger i procent – altså det mange forkorter til ÅOP. Dette tal fortæller dig hvor meget lånet koster i sin helhed. Her er lånebeløb, renter, gebyrer og hvad der ellers måtte være af afgifter, lagt sammen og du får derfor et indblik i hvad lånet oprigtig koster. Med andre ord, skal du ikke lade dig snyde af lave renter eller løfter om halv pris den første måned. Der vil næsten altid gemme sig en højere udgift, som for eksempel en rigtig højt oprettelsesgebyr.

Tag for eksempel følgende kviklån fra ViaLån. Hvis du tager et lån med et kreditbeløb på 40.000 kr. med en løbetid på 48 måneder, en variabel rente på 16,1% og som ender op i samlede kreditomkostninger på 19.376 kr. Så vil det samlede tilbagebetalingsbeløb være på 59.376 kr. med en årlig omkostning i procent på 23%. Lånet opkræver oprettelsesgebyr på 8 kr. og et månedligt gebyr på 35 kr. 

Til sammenligning har du for eksempel et lån fra Kronelån. De kræver ingen oprettelsesgebyr eller månedligt opkrævningsgebyr, men har til gengæld en fast debitorrente på 228% og en ÅOP på 706,4%. (Gamle tal, fra før renteloft blev inført) Disse to eksempler viser hvor vigtig det er at kigge på lånets samlede kreditomkostninger. I dette tilfælde vil en låneudbyder som Kronelån typisk gøre meget reklame for intet oprettelsesgebyr eller opkrævningsgebyr, hvor den årlige omkostning i procent typisk vil stå med lidt mindre bogstaver.

Sørg derfor altid at læse lånekontrakten grundigt inden du godkender en låneaftale. På den måde kan du se de faktisk omkostninger omkring dit lån. Husk også, at selvom du har søgt om lån, er du ikke forpligtet til at acceptere det. Først når du har godkendt lånet med dit NemID, har du accepteret lånet.