Hvad er RKI & Hvordan kommer du ud af RKI?

Men først lidt introduktion… Nye tal fra Experian, som driver RKI-registeret, viser, at der bliver færre og færre danskere i RKI. Det betyder kort sagt, at danskerne er blevet bedre til at betale deres regninger. Det er faktisk fjerde år i træk, at antal danskere registreret i RKI er faldet.

I januar 2019 viser officielle tal fra Experian at der er registreret 202.727 danskere som dårlige betalere i RKI. Det er i øvrigt 4.34% af den danske befolkning og et tal som Mette Frølund, Client Director & Debt Collector hos Experian mener stadig er meget meget højt.

Danskerne i RKI skylder 13,1 milliarder kroner væk – eller 0.7% af vores BNP (tal fra 2016). Det svarer til, at du kan købe Cristiano Ronaldo 9 gange eller 8 stk. Airbus 380 som er verdens største passagerfly. Det er rigtig mange penge.

Er jeg i RKI? – Sådan tjekker du om du står i RKI.

Der er fire måder at du kan tjekke om du er registreret i RKI. Nogle er nemmere end andre, og det afhænger af din specifikke situation. Vi vil til hver en tid anbefale dig den fjerde mulighed med NemID da det klart er den nemmeste og hurtigste metode som du kan bruge døgnet rundt.

Du kan ringe direkte til Experians automatiske telefon på +45 87465656 og indtaste dit CPR-nr – så får du at vide med det samme, om du er registreret i registeret. 

Du kan også skrive til ForbrugerService via e-mail på forbrugerservice@experian.dk men her må du ikke oplyse personfølsomme data da e-mailen ikke er krypteret. 

Den tredje mulighed er at ringe til deres personlige betjening på tlf. +45 87465656 hvor kundeservice er åben i hverdage mellem 10:00-12:00. Her kan du få oplyst din nuværende status i RKI.

Den sidste mulighed, og klart den nemmeste, er at finde dit NemID logge ind på dininfo.dk. Her kan du se din aktuelle status i RKI og hvorvidt du er registreret. Derudover skal du vide, at du kun kan bruge denne service som privatperson, og at det kræver, at du har adresse i Danmark.

Ønsker du at tjekke Debitor Registret kan det gøres her: registret.dk

Hvad er RKI?

Forkortelsen RKI står for Ribers kredit information som er en virksomhed Experian har opkøbt. Experien sidder dermed på den største liste over dårlige betalere. Udover RKI findes der “Debitor Registret”. RKI og Debitor Registret er de to største og mest omfattende registre i Danmark over dårlige betalere. 

Der er meget strenge regler for hvornår man må melde folk til RKI. De er alle lavet for at beskytte forbrugerne, og her har vi listet de vigtigste regler op:

  • Du kan ikke blive indberettet til RKI hvis du er under 18 år
  • Skyldnere til det offentlige skal minimum have gæld på 7.500 kroner, før de kan blive indberettet som dårlige betalere
  • Rykkere som skyldneren har modtaget skal være skriftlige og du skal have modtager 3 i alt. Derudover må de to første ikke varsle RKI hvorimod den tredje skal varsle RKI. Derudover skal der være minimum 10 dage imellem hver rykker.

Når du er registreret i RKI begrænser det dine muligheder for at købe ting på afbetaling og optage lån. Du får oftest nej til både kassekreditter, kviklån, telefonabonnement og meget mere. I yderste tilfælde vil både rengøringsfirmaer og håndværkere ikke arbejde for dig, ved mindre, at du kan betale på forhånd.

Du skal dog vide, at en arbejdsgiver ikke må slå dig op i RKI ved mindre, at du har en stilling hvor du skal formidle penge eller sidder i en særlig betroet stilling. Derudover må virksomheder heller ikke tjekke din RKI status uden du er i gang med at ansøge om et lån eller indgå et handelssamarbejde med dem. Disse regler er til for at beskytte forbrugeren.

Der findes to typer registre i Danmark. Det åbne og det lukkede. Det åbne register er en liste hvor virksomheder kan søge efter dårlige betalere. Du kommer automatisk med i det åbne register hvis du skylder mere end 1.000 kroner væk. Skylder du mindre end 1.000 kroner vil dine oplysninger ikke være offentlige tilgængelige.

Det er vigtigt at huske, at RKI-registeret også er til for at beskytte folk for at ødelægge deres økonomi endnu mere. Det kan godt være en god ting, at man bliver begrænset for at optage nye sms lån og man kan tvinges til at omlægge sin livsstil for at få sin økonomi tilbage på rette køl.

Det er aldrig sjovt at være registreret i RKI
Det er aldrig sjovt at være registreret i RKI…

Hvis du er registreret i RKI ved en fejl

Hvis du mener at du er registreret i RKI ved en fejl skal du ringe eller skrive til Experian hurtigst muligt. Du må ikke blive registreret i RKI hvis du er uenig i at du skylder penge eller er uenig med beløbets størrelse. Det er i sidste ende kun domstolen der kan tage stilling til hvem der skylder penge og hvor mange  – og hvordan der findes en løsning med kreditor.

Sådan kommer du ud af RKI

Skulle du være så uheldig at du er registreret i RKI er der heldigvis gode nyheder. Du kan sagtens – og relativt hurtigt blive slettet fra RKI-registeret. Det er meget simpelt – du skal betale din gæld af. Det er vigtigt, at du får en kvittering for at du har betalt din gæld af, og derudover skal du oplyse firmaet om, at det er deres opgave at slette dig fra RKI. Du kan altså ikke selv slette dig fra RKI og det kan Experian heller ikke. 

Hvis ikke du betaler din gæld vil du efter 5 år automatisk blive slettet fra RKI. Vær dog opmærksom på, at din gæld ikke vil blive slettet og at den stadig skal betales af.

Det kan for mange godt være en stor opgave at betale sin gæld af, og her kommer vi med vores tips til hvordan du får styr på din økonomi igen:

  • Lav et budget så du har overblik over dine udgifter – er der noget du kan spare penge på?
  • Ring til dine kreditorer og fortæl dem at du er villig til at betale din gæld. De fleste vil hjælpe dig med at finde en løsning.
  • Betal dine dyreste kreditorer af først. Har du dyre kviklån skal du afvikle denne gæld først.
  • Lad være med at optage lån trods RKI-registrering da det kune vil forværre din økonomi. Tal i stedet med din bank og find en fælles løsning.
  • Lad være med at spille din penge væk eller forsøge på andre måder at tjene pengene hurtigt ind. Der er ikke noget der hedder “hurtige penge”.

Vi håber at denne guide hjalp dig og svarede på nogen af dine spørgsmål vedrørende RKI. Husk at vi altid sidder klar til at hjælp med spørgsmål – også til afbetaling af din gæld – på kontakt@tempest.dk