Hvor meget kan man låne i sin friværdi? – og hvad er nedsparingslån?

Som udgangspunkt kan du låne 80% af din ejerboligs aktuelle handelspris som realkreditlån. For fritidsboliger er satsen højest 75% De næste 10-15% af din boligs værdi kan du tage som boliglån i banken, og de sidste 5% skal du selv have sparet op.

Hvis du laver forbedringer i dit hus, så det stiger i værdi fra 3 millioner til 5 millioner vil du som udgangspunkt kunne låne i en friværdi på 5 millioner. Man tæller altid den nye værdi af huset.

De mest normale lån i friværdien går til at lave forbedringer af husets allerede etablerede rum. Det kan være et lån til nyt badeværelse eller køkken.

Hvad koster det at låne i sin friværdi?

På et lån i din friværdi skal du regne med en ÅOP på 2,3%. Renten er meget lav i øjeblikket, og ligger derfor helt nede på 1,50%. Har du en friværdi på 1,5 million og gerne vil låne 500.000 kr skal du regne med et månedligt afdrag på 1.978 kr før fradrag i SKAT. Løbetiden på lånet er 30 år.

Hvordan låner man i friværdi?

Det er faktisk rigtig nemt at låne i sin friværdi. Først finder du en bank som du gerne vil låne hos. Her kan du se banker i Danmark som tilbyder lån i friværdien:

Hvorfor låne i friværdi?

Du skal låne i din friværdi fordi det er meget billigere end et normalt banklån. Det kan være smart at bruge et friværdi lån til at omlægge eksisterende lån eller låne til at renovere din bolig.

Hvad er et nedsparingslån?

Nedsparingslån blev introduceret i slutningen af år 2000 og er det modsatte af en opsparing. Du tager lån i din friværdi og får udbetalt et beløb hver måned. Det er et lån som primært henvender sig til pensionister eller hvis du er arbejdsløs i en længere periode. Et nedsparingslån er på max 15 år og er rigtig godt hvis du har sparet op i mursten.

D. 18 marts 2019 skrev Kim Valentin som er Uafhængig økonomisk rådgiver hos Finanshus Fredensborg følgende på Berlingske:

“Drømmen om et liv uden lån betyder, at mange planlægger deres afdrag på boliglån, så de er gældfri, når de går på pension. Derfor bliver mange overrasket over, at det bedre kan betale sig for dem at optage et lån end at bruge af opsparingen.”

Pensionister kan ikke låne i friværdi

Fordi de ikke kan

I 2019 er der nye regler for hvor meget bankerne må låne ud af friværdien. Det er specifikt i Storkøbenhavn og Århus hvor Finanstilsynet har sat nye stramme regler op på området for at undgå overophedning af boligmarkedet. I følge Jyske Bank er det noget pjat at en veludannet ingenør ikke kan belåne sin egen ejendom. Kilde: Finans.dk – Boligejere med store friværdier får nej til lån