SU Lån – Hvad er et SU-lån og hvordan tager du det?

SU står for Statens Uddannelsesstøtte og det er en økonomisk støtte til dig der studerer. Det behøves ikke kun være i Danmark. Er du udvekslingsstudent i f.eks. Canada har du mulighed for at fortsætte din SU i mens du studerer derovre. Med SU kan du:

  • Få SU – officielt kaldet et stipendium
  • Optage SU-lån på op til 3155 kr om måneden
  • Tjene penge ved siden af dit studie – uden at betale SU tilbage (du har et specifikt fribeløb)

Hvad er SU-lån?

SU-lån er et lån du kan optage hver måned i “forlængelse” af din SU. Du bestemmer altså selv hvilke måneder du ønsker at optage et lån. Du kan låne op til 3155 kr. om måneden. Hvis du er forsørger kan du få et tillæg på 1578 kr. så dit SU-lån er helt oppe på 4733 kr. Disse taksterne ændrer sig en lille smule hvert år, og du kan altid se de nyeste takster på su.dk.

Hvis du går på en videregående uddannelse og har opbrugt alle dine SU-klip kan du tage et slutlån på 8139 kr. til at færdiggøre din uddannelse med et lille lån.

Til slut har du mulighed for at tage SU-lån hvis du er på udlandsophold i forbindelse med dit studie. Her har du mulighed for at låne op til 107.206 kr på hele dit udlandsophold.

Sådan fungerer et SU-lån

Et SU-lån fungerer sådan, at du har mulighed for, at optage et afdragsfrit lån i den tid du studerer. Det vil sige, at du ikke skal betale afdrag på dit lån så længe du stadig er under uddannelse. Det største SU lån du kan tage er max 240.000 kr og så vil dit afdrag være 2873 kr. om måneden over 15 år. Det vil sige, at det totale tilbagebetalingsbeløb er 258.570 kr. Hvis du skulle være i tvivl, så er dette en meget attraktiv rente på 4 procent om året. Hvis du sætter dette op mod et sms lån hvor renten er på flere hundrede procent er at SU lån et ‘godt’ lån at ansøge. Dog skal du altid overveje, om et lån er det værd eller om du kan undvære, låne penge af din familie eller finde et studiejob.

Din afdrag på dit SU lån starter 1. Januar efter du har afsluttet din uddannelse. Hvis du afslutter din uddannelse i juni 2020 skal du betale dit første fradrag d. 1 januar 2021. Du vil få en besked i e-boks fra Udbetaling Danmark, Studiegæld når det er tid til at betale gælden tilbage.

Hvor mange studerende tager SU lån?

Tal fra 2017 viser at I Danmark er der 468.000 med SU lån. Samlet skyldes der over 30 milliarder kroner væk og det er 33% mere end i 2012. Selvom det lyder utroligt, at lånebeløbet er steget med 30% skal det ikke tages som et udtryk for at det går dårligt. Ifølge flere eksperter er et SU lån ikke altid en god idé. En økonom fra Nordea fortæller i denne artikel at det er en dårlig idé. Men i forhold til de andre alternativer på markedet er det ikke et dårligt lån – men vi hos Tempest understreger dog stadig, at du kun skal tage et SU lån hvis du har brug for et SU lån.

Hvordan ansøger man om SU lån?

Du kan ansøge om et SU lån direkte i minSU hvor du blot skal logge ind med dit NemID. Ansøgningsprocessen er opdelt i to faser.

  1. Først logger du ind og ansøger om SU lån via minSU. 
  2. Når du har ansøgt modtager du dokumenter i din e-boks efter 1-2 uger som du skal godkende og underskriver.

Når du har gennemgået disse to hurtige processer bliver dig lån udbetalt ved næste SU udbetaling.

Hvor kan jeg se mit SU lån?

Når du har ansøgt om dit studielån kan du se din studiegæld på denne hjemmeside. Her logger du ind med dit NemID og kan få et nemt overblik over dit nuværende SU lån. Det er herinde du kan se din gæld, starte afbetaling, se din rente, afdrag og meget mere.

Får man penge tilbage i skat hvis man har SU lån?

Ja, det gør du. Du kan trække renterne på dit lån fra i SKAT. Det hele sker automatisk, så du skal ikke gøre noget.

Hvordan godkender man SU lån?

Det gør du via din e-boks. Du kan læse mere om de to ansøgningsfaser her i artiklen.

Hvad sker der med mit SU lån hvis jeg dropper ud?

Hvis du har SU lån og dropper ud af din uddannelse skal du starte tilbagebetalingen på dit SU lån fra 1. Januar året efter. Dropper du derfor ud i marts 2020 skal du starte tilbagebetaling 1. Januar 2021.

Hvor meget skal jeg betale tilbage i SU lån?

Du tilbagebetaler det fulde lånebeløb + 4% i rente på dit SU lån.

Hvornår udbetales SU lån?

Dit SU lån udbetales hver måned samtidig med din normale SU.

Hvor hurtigt kan man få SU lån?

Det tager ca. to uger at godkende dit lån, så forvent ca. 14 dages behandlingstid.